استاندارد نهالستان میوههای دانه دار
(سيب، گلابی و به)
1. رعایت ضوابط عمومی نهالستانهاي فضای باز الزامی است.
2. باید فاصله نهالها از هم روی رديف 20 تا 30 سانتيمتر باشد و فاصله بين رديفها در حالت يک رديفه 90 سانتيمتر و در حالت دو رديفه، فاصله بين هر دو رديف با دو رديف بعد 120 - 100 سانتيمتر و فاصله بين رديفها 50 - 40 سانتيمتر باشد. در زمینهای غنی و سالم با آب مناسب، کاشت 4 ردیف با دو عدد فارو با فاصله 50 – 40 سانتیمتر بین آنها به شرط حفظ فاصله 120 سانتیمتری بین هر 4 ردیف با 4 ردیف بعد بلامانع است.
3. در نهالستان سيب بايد آن گروه از ارقام بارور و یا گردهزای مناسب که مورد تأييد بوده و دارای شناسه مشخص هستند، توليد شود. به طوري که خريدار نهال به ازای خريد هر رقم بارور سیب، يک يا دو رقم گردهزای مناسب رقم بارور مورد نظر خود نيز دريافت کند، به نحوی که يک دهم نهالهای فروخته شده به خريدار از رقم يا ارقام گردهزای مناسب باشد.
4. در صورت تأیید سلامت ناحیهای که در آن نهالستان واقع شده است، بايد فاصله بين نهالستانهای میوههای دانهدار (سیب، گلابی و به) از هم حدود 20 متر باشد و در صورت آلوده بودن منطقه، این فاصله باید حداقل 50 متر باشد. در این حالت باید فاصله نهالستان با باغات ميوه آلوده همخانواده (دانهدارها) حداقل 1000 متر باشد ولی انتخاب قطعی فاصله (فاصله بيش از 1000 متر) بسته به نوع گياه، شرايط محيطی، شدت و نوع آلودگی و جهت بادهای موسمی در منطقه بر عهده کمیته فنی نهال استان است.
5. پايههای رويشی که به روش کپهای و يا شياری توليد ميشوند، بايد دارای 15 الی 25 سانتيمتر ناحيه توليد ريشه نابجا باشند و حجم ريشه نابجا در هر نهال بايد زياد (يك گلدان به ابعاد 25 × 15 سانتيمتري را پر كند) باشد.
6. نهالستانهايي که پايه نهال به روش رويشی، به صورت قلمه، تکثير ميشوند بايد دارای گلخانه مناسب مجهز به شاسی پاگرما و ميست باشند (حجم تأسيسات با توجه به حجم توليد، متغير است که تعیین آن بر عهده مدير فنی نهالستان است).
7. تولید نهال میوههای دانه دار (سیبی) در مناطق آلوده استانهای آلوده به باکتری آتشک غیر مجاز است و در صورت مشاهده باید نهالها امحاء گردند.
8. جابجا کردن نهال سالم (دارای شناسه معتبر) میوههای سیبی تولید شده در مناطق سالم استانهای آلوده به آتشک، به داخل همان منطقه یا مناطق آلوده همان استان مجاز است ولی برای انتقال به خارج از استان (حتی با داشتن گواهی سلامت)، اگرچه برای استانهای آلوده دیگر هم باشد، غیر مجاز است و پیگرد قانونی دارد. تعیین نوع و میزان آلودگیهای مجاز خاک و آب و درصد نهالهای آلوده قابل قبول (بسته به نوع و شدت آلودگی) در نهالستان میوههای دانه دار بر عهده کمیته فنی نهال استان است و نظر نماینده یا نمایندگان سازمان حفظ نباتات استان الزامی است |